Bulduru Tehnikuma audzēkņi profesionāli pilnveidojas Beļģijā Erasmus+ VET projekta ietvaros

Laika posmā no 16. līdz 29. jūnijam 2025. gadā pieci Bulduru Tehnikuma audzēkņi – divi dārzkopības tehniķi un trīs pavāri – piedalās Erasmus+ VET akreditācijas projektā (projekta Nr. 2024-1-LV01-KA121-VET-000222834), gūstot vērtīgu pieredzi un jaunas profesionālās prasmes Beļģijā.

Dārzkopības prakse uzņēmumā “Intego”

Dārzkopības tehniķes savu praksi aizvada uzņēmumā Intego, kur tiek audzēti tomāti, kabači, salātlapas un citi dārzeņi, kas vēlāk tiek piegādāti vietējiem restorāniem. Audzēknes pilnveido iemaņas darbā ar dažādiem dārza instrumentiem, apgūst dažādas stādīšanas metodes, kā arī piedalās vietējās sezonālās ražas ievākšanā – fenheļa, salātlapu, sarkano rutku un brokoļu novākšanā.

Pavārmākslas pieredze Beļģijas restorānos

Tikmēr pavāru specialitātes audzēkņi praktizējas vairākos izcilos Beļģijas restorānos – Hotel-Restaurant Bütgenbacher Hof, Antoine un Au Couleur Rouge. Šajās praksēs audzēkņi iepazīst dažādas mūsdienu virtuves tehnoloģijas, kā arī pilnveido savas prasmes delikatešu gatavošanā – sākot no uzkodām un pamatēdieniem līdz izsmalcinātiem desertiem.

Dārzkopība un pavārmāksla – profesijas ar nākotni

Dārzkopība ir daudz vairāk nekā darbs ar augsni – tā ir nākotnes veidošana. Mūsdienās pieprasījums pēc veselīgas, videi draudzīgas un lokāli audzētas pārtikas strauji aug. Dārzkopības tehniķi ir tie, kas apvieno tradicionālās zināšanas ar modernām metodēm, lai veicinātu zaļāku dzīvesveidu un nodrošinātu augstas kvalitātes ražu gan individuālām, gan komerciālām vajadzībām. Prakse ārvalstīs ļauj iepazīt inovatīvus audzēšanas risinājumus un darba organizāciju dažādās klimata zonās.

Savukārt pavārmāksla ir radošs un dinamiskais profesiju lauks, kur katrs ēdiens ir kā mākslas darbs. Pavārs ne tikai gatavo ēdienu – viņš iedvesmo, priecē un veido neaizmirstamu pieredzi. Prakses laikā dažādās Eiropas virtuvēs audzēkņiem ir iespēja izzināt starpkultūru garšu kombinācijas, apgūt jaunākās tehnoloģijas un strādāt plecu pie pleca ar pieredzējušiem šefpavāriem. Šī pieredze veido spēcīgu pamatu turpmākajai karjerai viesmīlības un ēdināšanas nozarē.


Šie starptautiskie profesionālās pilnveides braucieni ne tikai paplašina audzēkņu redzesloku, bet arī veicina pārliecību par sevi, prasmi sadarboties un pielāgoties – īpašības, kas ir būtiskas katrā nozarē.