TŪRISMA UN VIESMĪLĪBAS KATEDRA
Pavārs
Pēc 9. klases (valsts budžeta programma): 4 gadi
Kvalifikācija: 4LKI
Programmas vadītājs: Vita Morica
Kontakti: vita.morica@bulduri.lv
PAVĀRS – gatavo un noformē dažādas sarežģītības ēdienus, ievērojot ēdienu gatavošanas tehnoloģiju, uzņēmuma paškontroles sistēmas prasības un racionālu visu resursu apriti, nodrošina ražošanas tehnoloģiskā aprīkojuma sagatavošanu un lietošanu darbā, izvērtē
izejvielu, starpproduktu un gatavo ēdienu kvalitāti.
DARBA IESPĒJAS – Pavārs strādā uzņēmumos, kas nodarbojas ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu. Bulduru Dārzkopības vidusskolas jaunie speciālisti savas darba gaitas uzsāk jau pirmajā kursā, jo pieprasījums pēc šiem speciālistiem kūrortpilsētā ir augsts. Pēc skolas absolvēšanas jaunie speciālisti ir jau ar ievērojamu pieredzi.
PAPILDU PRASMES, KO GŪST BDV
Bulduru Dārzkopības vidusskolā, līdztekus profesionālajiem mācību priekšmetiem, jaunie pavāri apgūst pārtikas audzēšanas principus – paši audzē garšaugus un dārzeņus, darbojoties skolas modernajā siltumnīcā un mācību laukos. Īpaša uzmanība tiek pievērsta ēdienu un galda dekorēšanai – mūsu pavāri prot izmantot ziedus ēdienu gatavošanā un dekorēšanā.
Topošie pavāri līdztekus pavārmākslai un galda klāšanai, iemācās veidot ziedu kompozīcijas galda noformēšanai un Latviešu tradicionālo gadskārtu svētku rotājumu veidošanu.
PROFESIONĀLIE MĀCĪBU MODUĻI
- Ēdināšanas uzņēmuma darbības pamatprincipi,
- Paškontroles sistēma ēdināšanas uzņēmumā,
- Lietišķās saskarsmes pamatprincipi,
- Ražošanas darba organizācija,
- Pārtikas produktu un izejvielu pirmapstrāde,
- Produktu un izstrādājumu uzglabāšana,
- Ēdienu gatavošanas tehnoloģija,
- Ēdienkartes izveide,
- Latviešu nacionālā un mūsdienu virtuve,
- Tehnoloģiskās un uzskaites dokumentācijas izveide,
- Ražošanas darba organizācija,
- Profesionālā saziņa svešvalodās,
- Pavāra prakse.
Restorāns 36 līnija”, Jūrmala
Restorāns Roof BBQ Music Jūrmala
Restorāns ” Ragaciemā
Restorāns “Melnā Bite”, Rīga
SIA “FF Bakery Latvia”, Mārupe
Kafejnīca Cope Engures pag
Ēdināšanas uzņēmumi novados
BDV SADARBĪBAS UZŅĒMUMI ĒDINĀŠANAS NOZARĒ
“Radisson BLU Elizabete” restorāns
Kafejnīca “Cope”
Kafejnīca “Veranda”
Restorāns “Kaļķu vārti”
Restorāns “Laivas”
Restorāns “Melnā laiva”
Restorāns “Melnie mūki”
SIA ” Līgo MV”
SIA “Cabo Cafe”
SIA “Melnā bite”
SIA “Smārdes krogs”
SIA “Tobiass”
SIA “Dukāts”
SIA “Hotel Management Services”
SIA “Jūrmala Promenāde”
SIA “Lauris Restaurant Service” restorāns “36.līnija”
SIA “Mirabele”
SIA “Mūsu Terase”
SIA “SID Jūrmala”
SIA “Tukuma Ledus Halle” restorāns
Mācoties Bulduros pavāri apgūst plašu garšaugu sortimentu, dažādas dārzeņu, ogu un augļu šķirnes. Bulduru Tehnikuma (BT) kolekciju laukos no pavasara līdz pat rudenim ir pieejami sezonai raksturīgie kultūraugi, no kuriem mūsu jaunie pavāri mācās sagatavot arī krājumus ziemai. Galdu klājumus vienmēr papildina ziedu kompozīcijas, jo pavāriem tiek dota iespēja apgūt floristikas pamatprasmes un telpu noformēšanas iemaņas.
Izglītības iespējas – no vidusskolas līdz doktoram.
Bulduru Tehnikums ir Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (agrāk “LLU”) struktūrvienība. Mācību programmas ir saskaņotas un veidotas pēctecīgi, kas nodrošina mūsu audzēkņiem ievērojamas priekšrocības stājoties LBTU. BT Pavāriem ir iespēja tālāk studēt LBTU Pārtikas tehnoloģiju fakulātē Pārtikas un tehnoloģiju inovāciju programmā, kā arī Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības programmā, turpinot maģistratūrā studēt Uztura vai Pārtikas zinātni un doktora līmenī Pārtikas zinātni.
Bulduros regulāri notiek meistarklases kopā ar Latvijas izcilākajiem šefpavāriem. Jauniešiem tā ir liela motivācija un iedvesma apgūt pavārmākslu. Tāpat mūsu jauniešiem ir plašas iespējas mācību laikā apceļot Eiropu ERASMUS+ projekta “Garša un smarža” ietvaros, kur viņiem tiek dota iespēja arī pastrādāt un iemācīties gatavot Eiropas nacionālos ēdienus.